Uopšteno o požaru i eksploziji


Učestalost požara, ogromne materijalne štete i ljudske žrtve, nameću potrebu kompleksnijeg sagledavanja ovog problema i preduzimanja efikasnijih mera preventivne zaštite i suzbijanja i onemogućavanja težih posledica.
Pored ogromnog značaja koji vatra predstavlja za život čoveka, opasnost od požara uvek postoji i oni su vrlo česta pojava.
2003. godine u Srbiji je zabeleženo 5371 požar i eksplozija, što je za 9,7 odsto više nego 2002. godine.
Utvrđeno je da je uzrok čak 4760 (ili 88,6 odsto) požara nehat i nepažnja, a da je vatrena stihija namerno izazvana u 359 slučajeva. Najčešći uzrok požara je dejstvo otvorenim plamenom (2902 slučaja ili 54 odsto), kratak spoj na električnim instalacijama, neispravnost električnih aparata i uređaja.
U okviru preventivnih aktivnosti, prošle godine inspekcijske  službe  su  pregledale 13113 privrednih objekata, kao i još 55780 drugih objekata. Za 56439 objekta naložena je primena mera zaštite, a podneto je i 2313 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i 198 krivičnih prijava zbog izazivanja požara.
Statistički podaci o požarima i štetama od požara govore nam da se požar ne događa samo drugima i osobama oko nas. Najveći broj nesreća događa se u stambenim  zgradama i mestima gdje boravi mnogo ljudi a često se požar ne uoči dovoljno rano da bi se sprečilo njegovo razarajuće delovanje.
Da  stvar  bude  gora, naš  narod  nema  dovoljno  svesti  i  znanja  o  opasnostima  koje  predstavlja  narandžasto-crveni  plamen, usled  nedostatka  protivpožarnih  aparata  i  sredstava  za  gašenje  početnih  požara.
Zaštita od požara sprovodi se u cilju zaštite ljudskih života i materijalnih dobara.
Obaveza sprovođenja mera zaštite od požara dužnost je svih zaposlenih radnika.
Mere zaštite od požara detaljno se regulišu Pravilima zaštite od požara.
Osnovna obuka zaposlenih iz oblasti zaštite od požara i spasavanja, obavezna je za sve zaposlene bez obzira na stručnu spremu, godine starosti ili poslove koje obavljaju.
Zaposlene treba upoznati sa opasnostima od nastajanja požara i merama zaštite od požara. Zaposlene je neophodno obučiti i pravilnoj upotrebi opreme i sredstava za gašenje požara, kako bi u datom trenutku pravovremeno i ispravno odreagovali i otpočeli lokalizaciju požara.
Osnovna obuka zaposlenih obično se sastoji iz:
·        Teoretskog dela;
·        Praktičnog dela (demonstracije upotrebe prenosnih i prevoznih aparata za početno gašenje požara i sredstava za gašenje požara);
·        Praktične provere znanja.
Osnovna obuka iz oblasti zaštite od požara organizuje se za sve zaposlene, najkasnije u roku od jedne godine od dana stupanja na rad. Provera znanja zaposlenih vrši se jednom u tri godine.
Osnovnu obuku zaposlenih iz oblasti zaštite od požara vrši stručno osposobljeno lice za obavljanje poslova zaštite od požara u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara.
Po završetku teoretske i praktične oosnovne obuke zaposlenih iz oblasti zaštite od požara obavlja se provera znanja zaposlenih usmenim putem ili popunjavanjem testova.
Usmenu proveru znanja ili proveru znanja putem testova vrši stručno lice zaduženo za neposredno sprovođenje i organizovanje preventivnih mera zaštite od požara. Potrebno vreme za testiranje je 45 minuta.
Radnik koji ne zadovolji na proveri znanja dužan je da naknadno, a najkasnije u roku od 15-30 dana od izvršene provere znanja, ponovo polaže.
Najčešći uzroci požara su: Nepažnja 30%, Električna energija 12%, Dečija igra 10%, Građevinski nedostaci 10%, Namerno izazvanio požari 5%.
U objektima, prostorijama, u kojim postoji opasnost od izbijanja požara i eksplozija, obavezno je isticanje znakova upozorenja i zabrana.

Нема коментара:

Постави коментар