Nešto o bezbednosti i zdravlju na radu

Bezbednost i zdravlje na radu i ranije je bilo prisutno u preduzećima, ali se ova oblast Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu iz 2005. godine postavlja na značajno mesto. Novim Zakonom je prepoznata važnost da se sistemski upravlja rizicima na radnom mestu.

Svako radno mesto u radnoj okolini ima svoje rizike, bez obzira na poslove koji se obavljaju. Zbog toga, u najgrubljoj podeli, radno mesto može biti sa ili bez povećanog rizika, što zavisi od procene. Veoma je važno prepoznati rizike na radnim mestima, što mogu činiti samo stručno osposobljena lica.

Upravljanje sistemom bezbednosti i zdravlja na radu započinje izradom Akta o proceni rizika na radnom mestu i u radnoj okolini, koji omogućava da sagledaju i prepoznaju sve opasnosti i štetnosti na radnim mestima i propišu mere za njihovo otklanjanje.

Sledeći važan korak u upravljanju sistemom bezbednosti i zdravlja na radu je osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad, shodno utvrđenim rizicima, a sve u cilju upoznavanja zaposlenih sa rizicima na njihovim radnim mestima i merama za otklanjanje ili smanjenje rizika.

Glavni učesnici u sistemu bezbednosti i zdravlja na radu su:
  1. Poslodavac (dužan je da organizuje sistem u kome su ispunjeni svi uslovi za bezbedan i zdrav rad kako bi se sprečila svaka mogućnost povrede na radnom mestu )
  2. Zaposleni (dužan je da sprovodi i pridržava se svih mera koje je propisao poslodavac ali i da u situacijama neposredne opsanosti upozori poslodavca na promene u sistemu BZR )
  3. Lice za bezbednost i zdravlje (dužno je da vrši redovnu kontrolu primene mera za bezbedan i zdrav rad, daje konsultantske  i savetodavne usluge poslodavcu u skladu sa Zakonom)
  4. Licencirane kuće za obavljanje pregleda i ispitivanja opreme za rad i ispitivanja uslova radne okoline
  5. Medicina rada (vrši periodične i prethodne lekarske preglede zaposlenih na mestima sa povećanim rizikom, daje ocene i preporuke u vezi sa radnim mestima i učestvuje u izradi Akta o proceni rizika)
  6. Inspekcija rada (kontroliše sprovođenje Zakona)
  7. Uprava za bezbednost i zdravlje na radu (donosi podzakonske akte, ima savetodavnu funkciju, izdaje licence...).

Нема коментара:

Постави коментар