Hemijske reakcije


Neke hemijske reakcije mogu biti uzrok nastojanja požara. To su pre svega egzoterme reakcije tj. reakcije pri kojima se oslobađa toplota. Oslobođena toplota može biti dovoljna da se neka goriva materija zagareje do temperature samopaljenja.
Pri egzotermnoj reakciji razlikujemo dva slučaja paljenja materije:
        kada dolazi do paljenja jedne od komponenti koje učestvuju u hemijskom procesu i
        kada se zapali neka zapaljiva materija, koja nije neposredno vezana za hemijske procese, nego se nalazi blizini mesta odigravanja reakcije.
Primer mogućnosti izbijanja požara, kao posledice hemijske reakcije je paljenje slame pod uticajem azotne kiseline. Kada se boca s azotnom kiselinom drži u korpi koja je s unutrašnje strane obložena slamom, može doći do požara. Do požara kao posledice hemijske reakcije može doći na cevovodima i drugim istalacijama, na bocama s kiseonikom, ako se za podmazivanje ovih instalacija upotrebljava mazivo koje ne odgovara ovim potrebama ili ako se dozvoli da kiseonik dođe u dodir sa raznim masnim materijama.
Kao primer paljenja materije koja ne učestvuje direktno u hemijskoj reakciji može se navesti paljenje zapaljive materije pri gašenju kreča tj. delovanju vode sa kalcijum oksidom. Pod uticajem oslobođene toplote, može doći do paljenja vreća u kojima se nalazi negašeni kreč.
Za sprečavanje požara koji nastaje kao posledica hemiskih reakcija posebno treba voditi računa o skladištima i prostorijama gde se drže različite vrste hemiskih proizvoda.

Нема коментара:

Постави коментар