Korisni saveti


 SPAVAĆA SOBA
Ne pušite nikada u krevetu i ne ostavljajte nikada upaljenu cigaretu bez nadzora.
Ne ostavljajte upaljene sveće, jer možete zaspati pre nego se one ugase.Ako bi se to desilo dovodite u opasnost celokupno domaćinstvo, jer plamen dogorele sveće može zapaliti gorivi material u neposrednoj blizini, dovodeći pritom do lančane reakcije širenja plamena.Neretki su slučajevi da osoba koja je zaspala u toku požara umire prvenstveno od gušenja.

DNEVNI BORAVAK
Prenosive grejalice postavite tako da oko njih postoji slobodni prostor.
Upaljene sveće ne ostavljati bez nadzora, ne stavljati ih na gorive podloge. Birati dovoljno velike podloge, a lako zapaljive predmete ne stavljati u blizini sveća.
Ne ostavljajte goruće cigarete bez nadzora. Koristite velike pepeljare na stabilnim
podloškama.
Šibice i upaljače držati podalje od dece.
Električne vodove polagati uvijek iznad podne letvice, odnosno duž zida jer ispod tepiha postoji opasnost od nagnječenja.
Ako ložite drvima koristite suvo drvo da ne bi došlo do požara u kaminu.
Otvoreni kamini moraju imati zaštitni paravan za iskre. Pred kaminom treba biti barem pola metra pločica.Vatru uvijek imati u vidokrugu.
Osigurajte da televizijska antena bude ispravno uzemljena zbog opasnosti od groma.
Televizijske aparate postavljati tako da postoji dovoljno strujanja vazduha kako ne bi došlo do njihovog pregrevanja.
Grejalice i TA peći ne ostavljajte uključene, čak i kad nakratko izlazite iz stana i držite ih najmanje jedan metar udaljene od drugih stvari.
Ukoliko osetite miris gasa nipošto ne uključujte ili isključujte električne aparate-varnica može izazvati eksploziju.

KUHINJA
Održavajte šporet i peć uvek u čistom stanju, eliminišući ostatke masnoće. U blizini izvora toplote (peći, šporeta, mikrotalasnih peći) ne držite lako zapaljive predmete.
Često čistite kuhinjske aspiratore, jer se masnoća filtera lako pali.
Ne stavljajte krpe ili zavese iznad i u blizini šporeta.
Ako u ormariću u kuhinji postoji rasvjetno telo, ne držite odeću u njegovoj blizini.
Ako dođe do paljenja ulja ili mast na peći ili šporetu, ne skidajte tiganj sa peći i ne gasite nastali požar vodom.Ako u kuhinji nemate aparat za gešenje požara tipa S , požar možete ugasiti prekrivanjem tiganja debljom pamučnom tkaninom, prosipanjem brašna, deterdženta, griza ili nekog drugog materijala po zapaljenoj podlozi.Na taj način doći će do odsecanja plamena od gorive podloge, tj., do ugušenja plamena-oduzimanja kiseonika, koji je neophodan da bi process sagorevanja trajao.Ako bi zapaljeno ulje u tiganju gasili vodom,voda, koja je teža od ulja potonulće na dno tiganja.Usled visoke temperature voda će se pretvoriti u vodenu paru izbacujući ulje iz tiganja, praveći još veću štetu i nanopseći telesne povrede u vidu opekotina neopreznom vatrogascu.
Ne ostavljajte hranu koja se kuva bez nadzora i pri  kuvanju ne nosite široku odeću.
Ne priključujte nikada više od jednog kućnog aparata na električni priključak jer postoji opasnost od pregrevanja.
Redovito proveravajte utičnice i kablove zbog eventualnog oštećenja.
 Aparate za gašenje požara u kuhinji držite u blizini ulaznih vrata i na svakoj etaži vaše kuće. Na šest meseci proveravajte njihovu ispravnost u ovlašćenom servisu.


KUPATILO
Odeću i peškire ne kačite u blizini grejnih tela.

GARAŽA
Zaštitite električne vodove jer postoji opasnost od fizičkog oštećenja.
Ako osigurači unutar razvodne kutije pregorevaju, greška je u elektroinstalaciji ili nekom električnom aparatu.Dovedite ovlašćenog servisera da ispita elektroinstalaciju i otkloni kvar. Pregorele osigurače zameniti samo originalnim i ispravnim (zabranjeno je "licnovanje" osigurača).
Lakovi, boje, benzin, sredstva za otapanje ili ostale lako zapaljive tečnosti ne smeju se držati u prostorima za grejanje.
Garaže uvek zatvarati ili zaključavati.Vatra u garaži često je uzročnik velikih požara.
Tkanine za čišćenje ulja i boja držati u metalnim, zatvorenim posudama. Budući da kod tih materijala postoji velika opasnost od samozapaljenja.
Samo male količine benzina smeju se držati,odnosno skladištiti u prikladnim posudama i tom prilikom ih držati na dovoljnoj udaljenosti od automobila.

KOTLARNICA
Pre svakog grejnog perioda očistite i ispitajte vaše kotlove sa plamenikom i dimnjak, jer su dobro poznati požari dimnjaka.
Zapaljive materije ne smeju se skladištiti u prostorima za grejanje.
Lakovi, boje, benzin, sredstva za otapanje ili ostale lako zapaljive tečnosti ne smeju se držati u prostorima za grejanje.

TAVANSKI  PROSTOR
Tavanski prostor se ne sme pretrpavati uskladištenim stvarima, a oko dimnjaka se mora ostaviti pola metra slobodnog prostora.

DIMNJAK
Zimi su česti požari čađi u dimnjaku.Tokom grejne sezone unutar dimnjaka se skuplja čađ što je posebno izraženo ako se dimovodni kanali ne čiste na odgovarajući način.
Kada se zimi više loži ili duva jak vetar, čađ se može zapaliti pa sagoreva uz oslobađanje velike količine toplote.
Ukoliko dimnjaci nisu pravilno i kvalitetno izgrađeni, požar se može preneti na drvenu konstrukciju krova objekta.

OSTALO
Upotrebljavajte samo ispravne roštilje. Roštilj treba biti 1,5 metar udaljen od kuće, a skladište plina zaštititi. Po završetku pečenja, bacati samo ohlađen pepeo.
Proverite rasvetna tela zbog pregrevanja.Uređaje za provetravanje održavati i čistiti.
Stepeništa i hodnike uvek prostorno osloboditi, jer su oni putevi za evakuaciju i spašavanje. Stare stvari i ostale predmete ne skladištiti po istim prostorijama.
Detektori dima su životni spasitelji. Takvi uređaji bi trebalo da postoje u svakom stanu.
Da li su dovod svežeg vazduha, vazdušni zasun i uređaj za odvod plinskog dima u redu. Pri lošoj i nedovoljnoj funkciji opasni ugljen monoksid CO može prodreti u stan.
Ako izlazite iz stana ne ostavljajte uključen šporet, veš mašinu, bojler, grejalicu, peglu, a ukoliko ostajete. duže van stana, iz utičnica isključite sve električne uredjaje.
Obavezno imajte pri ruci aparat za gašenje požara, naučite da ga koristite.
Noću držite zatvorena vrata sobe u kojoj spavaju ukućani.
Držite pod kontrolom dečja slavlja, Božićne i novogodišnje praznike.
Ne igrajte se sa petardama i prskalicama.
Ne ostavljajte malu decu samu u kući.
U slučaju paljenja elektroinstalacije auta, prilikom otpočinjanja gašenja ne podizati skroz haubu, već samo koliko da mlaznica PP aparata prođe.
Požar se gasi sa nekoliko kraćih mlazeva.
Prilikom paljenja vozila, rezervoar će eksplodirati ako je više od 2/3 njegovog prostora ispunjeno benzinskim isparenjima i vazduhom, a manje od 1/3 benzinom.
Zapaljenu gumu auta nemoguće je ugasiti PP aparatom ili vodom.Jedini način da se sačuva auto od neminovnog paljenja je brža vožnja auta, sve dok guma ne izgorisistem nije prošao u potpunosti.
Vožnja auta sa plinskim uređajem može biti opasna ako uređaj nije prošao zakonom propisani ATEST.
U slučaju udarca vozila o vozilo koje ima plinski uređaj sa zadnje strane, ne može doći do eksplozije, jer boca ima sig. Ventil.
Nadam se da smo za ovo kratko vreme uspeli da Vas pokrenemo da počnete da razmišljate o sopstvenoj bezbednosti i bezbednosti Vaših najmilijih.
Vatra je dobar sluga, ali veoma rđav gospodar.
Opasnost od požara vreba iza svakog ćoška.Požar nije pojava koja će se desiti negde daleko i nekome, ko zna kome.
Nažalost, dešava se u komšiluku, na poslu, uvek u blizini ljudi.
Budite odgovorni, vodite računa, pa će i požar držati podalje od Vas.

2 коментара:

  1. Finally I have found something which helped me. Appreciate it! stepenista kuhinjske

    ОдговориИзбриши
  2. Požar, zeznuta stvar. Treba znati ove detalje i ostati pribran... Ne zna se šta te čeka u životu.. Super tekst... staklo za tus kabine

    ОдговориИзбриши